Nieuwstraat
16
8750
Wingene
help

Mediawijsheid

Als school vinden we het belangrijk om kinderen naast mediavaardig ook mediawijs te maken.

Mediawijze leerlingen staan open voor het gebruik van media door henzelf en door anderen. Ze zijn er nieuwsgierig naar en onderzoeken de impact van de media op zichzelf en op anderen. Daarbij stellen ze zich op als kritische beoordelaars van mediacontent. Zo ervaren ze dat de werkelijkheid zoals anderen die in de media voorstellen, slechts een interpretatie van die werkelijkheid is. Soms heeft een voorstelling van de werkelijkheid niets meer met de feitelijke werkelijkheid te maken. Door mediawijs om te springen met de beschikbare mediamiddelen en media-informatie voorkomen leerlingen dat ze ongewild zichzelf of anderen in de problemen brengen.

In samenwerking met de gemeente organiseren we sinds het schooljaar 2023-2024 een traject media-opvoeding. Hierbij ontvingen we Tom Termote op onze school. Hij is een expert mediawijsheid aan de Vives hogeschool. Hij bracht ons 2 lezingen:

  • een lezing voor alle leerlingen van het 5e en 6e leerjaar over de 'gevaren van het internet'
  • een lezing voor ouders over opvoeden in digitale tijden. De presentatie van deze lezing kan je hieronder bij de bijlagen terugvinden.